Zdrowa żywność, zdrowy człowiek

Jasiek
Marzec01/ 2019

Dlaczego Azjaci są populacją tak zdrową? Dlaczego u kobiet praktycznie nie występują zachorowania na raka piersi oraz na raka jajnika? Dlaczego praktycznie nie występują tam zawały, udary, wylewy? Czy to ma jakiś związek z dieta? Oczywiście!

Proste życie, prosta dieta

Dieta przeciętnego Azjaty składa się przede wszystkim z ryżu, soczewicy i świeżych owoców. Mięsa jada się okazjonalnie. Dzięki temu organizm jest czysty, wolny od toksyn, konserwantów, polepszaczy, tak chętnie stosowanych w kuchni przeciętnego Europejczyka.

Proste życie, prosta dieta, to przepis na długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Producent zdrowej żywności również kładzie nacisk na to, by żywność była nieprzetworzona, prosta, o prostych składach i składająca się z certyfikowanych składników.

Mleko. Tak czy nie?

Obecnie panująca moda na dietę wegańską i bez laktozy może wprawić niektórych w osłupienie. Jak można nie jeść nabiału, jak można nie pić mleka? Przecież nasze babci, nasi dziadkowie, wszyscy pili mleko i w większości dożyli późnych lat starości. Dlaczego zatem nagle mleko miałoby okazać się trucizną?

Być może problemem nie jest samo mleko, ale sposób jego pozyskania. Mleko ekologiczne, które oferuje producent zdrowej żywności, z pewnością nie jest szkodliwe. Krowy karmione są naturalnie, zwierzęta nie żyją w stresie, więc również ich mleko jest wartościowe i cenne, a przede wszystkim nie szkodzi człowiekowi.

Droga zdrowa żywność?

No cóż. Producent zdrowej żywności nie jest instytucją charytatywną. Każdy biznes prowadzi się po to, aby zarabiać. Żywność ekologiczna powstaje nieco inaczej niż żywność tradycyjna. Często wymagane jest posiadanie specjalistycznych certyfikatów poświadczających, że procesy zachodzące w firmie odbywają się w sposób zgodny z naturą. Certyfikacja oczywiście kosztuje. Nie mówiąc już o samych kosztach produkcji, upraw, czy zakupu zdrowych, ekologicznych składników. Stąd właśnie wyższe ceny.

Jednak z drugiej strony – zdrowie chyba nie ma ceny. Zdecydowanie warto zainwestować w profilaktykę, tym bardziej, że producenci zdrowej żywności oferują mnóstwo cudownej jakości zdrowych składników. Taka inwestycja na pewno się opłaci, a człowiek dzięki temu będzie żył w zdrowiu i dobrym samopoczuciu.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol