Suszone warzywa – czy warto używać?

Jasiek
Październik25/ 2018

Na rynku dostępne są różnego typu mieszanki suszonych warzyw, które sprawdzają się jako dodatek do wielu dań. Jest to prosty sposób na podkreślenie smaku potraw – choćby zup czy sosów. Dlatego też susz warzywny jest tak chętnie wykorzystywany w kuchni.

Suszone warzywa – czy zdrowe?

Warzywa w procesie suszenia nie tracą wiele swoich wartości odżywczych. Pozostają nadal cennym źródłem węglowodanów oraz kwasów organicznych. Ponadto mają więcej błonnika i niektórych minerałów niż surowe warzywa.

Dodatkowo suszenie hamuje rozwój bakterii, zapewniając suszonym warzywom odporność na grzyby i pleśń, a poza tym wpływa na obniżenie azotynów szkodliwych dla naszego zdrowia. W związku z czym suszone warzywa są jak najbardziej zdrowe i nie ma przeciwwskazań do ich stosowania.

Suszone warzywa – o czym warto pamiętać?

Jednak kupując gotowy susz warzywny, warto zwrócić uwagę czy w swoim składzie nie zawiera:
– glutaminianu sodu, barwników i aromatów;
– cukru;
– związków siarkowych;
– olejów utwardzonych.

Dobrym rozwiązaniem jest wybierać susz warzywny producentów zdrowej żywności ekologicznej. Wówczas mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości, która jest potwierdzona odpowiednimi certyfikatami.

Suszone warzywa – zastosowanie w kuchni

Jest idealny do podkreślenia smaku wielu potraw. Przyda się niemal do każdego dania, zarówno obiadowego jak i sałatek czy zapiekanek. Możliwości jest na prawdę wiele – wszytko zależy od indywidualnych preferencji. Susz warzywny ratuje często sytuację, kiedy to przygotowane przez nas danie jest „bez smaku” lub „czegoś mu brakuje”. Często dodanie odrobiny takiego suszu powoduje, że nagle danie nabiera wyrazistego smaku. Suszone warzywa są też cenione ze względu na swoje walory aromatyczne. Podkreślą więc nie tylko smak potrawy ,ale nadadzą jej również aromatu.

Suszone warzywa – czy warto używać?

Warto, ale oczywiście zachowując zdrowy rozsadek. Oczywiście świeże warzywa zawsze będą lepsze i bardziej wartościowe, ale nie oznacza to, że suszu nie należy używać. Mieszanki suszonych warzyw świetnie się sprawdzają w okresie kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Poza tym zmielony susz może być świetną przyprawą do wielu dań, nadając im smaku i aromatu,