Smaki Sandomierza

Jasiek
Marzec16/ 2019

Chociaż na każdym kroku możemy spotkać nowo powstające restauracje, czy inne punkty gastronomiczne, warto pochylić się na chwilę nad naszym regionalnymi smakami. W dzisiejszym artykule zabierzemy Was w wędrówkę po Sandomierzu.

Poszanowanie do tradycji

To, co wyróżnia kuchnię świętokrzyską to z pewnością sposób przygotowywania potraw, który czyni dania wyjątkowymi i niespotykanymi w innych rejonach polski.

Typowo tradycyjne przyrządzanie dań, według metod przekazywanych z pokolenia na pokolenie, czyni ten region niepowtarzalnym i wyjątkowym Każda dobra – polska – restauracja w Sandomierzu podaje dania kuchni świętokrzyskiej. Chociaż w niektórych przypadkach są to unowocześnione przepisy, w wielu miejscach można spróbować smacznych i niepowtarzalnych potraw, które z pewnością zapamiętamy na długo.

Smaki Ziemi Świętokrzyskiej

W jadłospisach mieszkańców tego regionu, obecne od tysięcy lat są
w dużej mierze produkty ziemniaczane, mączne oraz rozmaite kasze. Nie dziwi więc, że praktycznie każda restauracja w Sandomierzu serwuje dania, które zawierają wcześniej wspominane produkty.

Chociaż wiele osób o tym nie wie, warto nadmienić, że duże znaczenie w kuchni Ziemi Świętokrzyskiej miały także warzywa, owoce oraz nabiał. Co ciekawe, dania mięsne występowały o wiele rzadziej, niż w przypadku kuchni z innych regionów polski.

Dania, które warto spróbować podczas podróży do Sandomierza

Zalewajka świętokrzyska to z pewnością najbardziej charakterystyczne danie tego regionu. Oczywiście nie jest to jedyna potrawa regionalna, jednak cieszy się popularnością wśród turystów, czy miejscowych konsumentów.

Wśród pozostały potraw, warto wyróżnić z pewnością takie dania, jak na przykład: karp w cieście, czy po żydowsku; popularne kotlety z grzybów, gołąbki; czy pierogi, których farsz stanowi bardzo często kasza połączona z warzywami lub mięsem.

Każdy region, który odwiedzamy to nie tylko ciekawe miejsca na mapie zabytków, ale również doznania kulinarne, które podkreślają kulturę danego miasta, czy jego okolic. Chociaż w wielu Polskich miastach królują zagraniczne dania, warto czasami sięgnąć po nowe smaki, które zachowały się przez pokolenia. Dania często są proste w przygotowaniu, ponieważ bazują na produktach, które były dostępne wieki temu, co z pewnością sprawia, że zapewniają zupełnie nowe doznania smakowe. Nie dziwi więc, że restauracje w Sandomierzu, czy w innych miastach świętokrzyskich zachęcają turystów rozmaitą kuchnią, która często odtwarzana jest w pozostałych rejonach polski.