Lecznicze właściwości herbat

Lecznicze właściwości herbat
Jasiek
Marzec20/ 2017

Herbata jest znana ze swoich leczniczych właściwości już od setek lat. Mówi się, że łagodzi wiele chorób, a także może zapobiegać ich powstawaniu – dotyczy to chociażby miażdżycy czy zawału serca. Odpowiednie spożywanie herbaty pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Nie można zapominać również o właściwościach uspokajających lub pobudzających herbaty, w zależności od wybranego gatunku.

Różnorodność herbat jest ogromna – każdy może znaleźć gatunek dopasowany do własnych upodobań smakowych, jednocześnie zyskując przy tym odpowiednie właściwości lecznicze. Dlatego warto przytoczyć kilka bardziej popularnych gatunków oraz wymienić zalety, jakie wynikają z ich spożywania:

Zielona herbata

  • Napar z pierwszego parzenia ożywia organizm: zwiększają się zdolności umysłowe, dochodzi do pobudzenia fizycznego, mija uczucie senności. A wszystko dzięki działaniu teiny, podobnej w tym względzie do kofeiny zawartej w kawie. Kolejne napary z zielonej herbaty powodują z kolei uczucie odprężenia i relaksu.
  • Zielona herbata może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, a także jest bogata w witaminy i fluor, który zapobiega próchnicy.
  • Sprzyja również pozbywaniu się toksyn z organizmu (przez pobudzanie działania pęcherza moczowego).

Czarna herbata

  • Czarna herbata, ze względu na wysoki poziom zawartości teiny, działa bardzo pobudzająco.
  • Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i naczyń krwionośnych.
  • Czarną herbatę często używa się przy okładach, które pozwalają zwalczać trądzik, a przy płukankach włosów mogą ograniczyć ilość występującego łupieżu. Latem okłady z tego gatunku herbaty przydają się przy oparzeniach słonecznych.

Czerwona herbata

  • Przez pobudzanie wydzielania większej ilości soków trawiennych, może przyspieszyć metabolizm
  • Zawiera wiele makro- i mikroelementów, w tym fluor, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą.
  • Potrafi mieć działanie moczopędne, co pozwala organizmowi na pozbycie się toksyn z organizmu.
  • Czerwona herbata znana jest ze swoich właściwości odchudzających, gdyż substancja ta usprawnia perystaltykę jelit.

Biała herbata

  • Biała herbata wzmacnia odporność organizmu, głównie przez to, że posiada bardzo duże ilości witaminy C.
  • Polepsza koncentrację, pobudza do myślenia.
  • Chroni również przed wystąpieniem zawału serca, zmniejsza ilość złego cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom dobrego cholesterolu.
  • Badania wykazały, że regularne spożywanie tego gatunku herbaty przyczynia się do wzmocnienia kości, dlatego często zalecany jest osobom z osteoporozą.
  • Dzięki zwalczaniu wolnych rodników biała herbata świetnie działa także na skórę.

Opisane wyżej gatunki herbat to tylko kilka z wielu istniejących na świecie i dostępnych na rynku. Ogromna różnorodność odmian sprawia, że picie tych naparów nie może wiązać się z poczuciem nudy. Jednocześnie należy pamiętać o tym, że nie powinno się przesadzać z ilością wypitych filiżanek. Najlepiej zorientować się, jaka ilość danego gatunku herbaty jest dla nas odpowiednia. Warto też zwrócić uwagę na sposób przygotowania wybranej odmiany. Jeśli czas parzenia będzie zbyt długi lub zbyt krótki, albo jeśli temperatura wody będzie zbyt wysoka lub zbyt niska, to wszystkie pozytywne właściwości mogą być niewydobyte lub utracone – więcej na temat sposobów przyrządzania różnych gatunków herbat można przeczytać tutaj.