Barszcz czerwony nie tylko na wigilię

Barszcz czerwony nie tylko na wigilię
Jasiek
Maj23/ 2017

Barszcz czerwony jest zupą, którą je się tradycyjnie we wigilię, jednak nie ma przeszkód, by przyrządzać ją częściej. Zupa doskonale smakuje z domowym, grubo krojonym makaronem, z uszkami faszerowanymi borowikami lub z krokietami z mięsem. Jak przygotować znakomity barszcz czerwony?

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty tradycyjnie gotuje się na wywarze bezmięsnym. W garnku gotuje się jarzyny: marchew, pietruszkę, seler, kapustę włoską oraz cebulę. Gdy warzywa staną się miękkie, wyjmuje się je i dodaje się do wywaru starte na wiórki surowe buraki. Wywar z burakami gotuje się na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Po upływie godziny buraki odcedza się od zupy. Zupę doprawia się solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Dodatkowo dodaje się do niej trochę octu lub soku z cytryny – nieco zakwaszona zupa jest smaczniejsza, a jej kolor staje się bardziej wyrazisty.

Tradycyjny przepis na barszcz czerwony wymaga poświęcenia około 2-3 godzin na przygotowanie zupy. Jeżeli nie ma się tyle czasu, bez przeszkód można sięgnąć po koncentrat barszczu czerwonego. Jest to gotowy wywar z buraków, który dodaje się do bulionu warzywnego. Dzięki niemu uzyskuje się charakterystyczny smak i kolor, jaki ma barszcz czerwony. Co ważne, wykorzystanie koncentratu barszczu czerwonego jest bardzo proste – wystarczy otworzyć butelkę i wlać jej zawartość do przygotowanego wywaru z warzyw.

Zdrowo i smacznie

Koncentrat barszczu czerwonego jest zdrową i smaczną alternatywą dla samodzielnego przygotowywania wywaru z buraków. Koncentrat przygotowuje się bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, dzięki czemu bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o przestrzeganie zasad zdrowego żywienia.

Zupę przygotowaną na bazie koncentratu barszczu czerwonego mogą jeść nawet alergicy, małe dzieci i osoby cierpiące z powodu chorób układu pokarmowego. Gotowy koncentrat nie uczula, a przygotowana z niego zupa jest lekkostrawna. Można ją spożywać zarówno w postaci ciepłego napoju bez żadnych dodatków, jak i z makaronem, uszkami, krokietami czy pasztecikami. Dzięki temu jest to zupa, którą można przygotować na szybki obiad po czyszczeniu lodówki – resztki mięsa, pieczarek czy leśnych grzybów można wykorzystać jako nadzienie do pasztecików, krokietów lub uszek, a następnie podać je wraz z barszczem przygotowanym z koncentratu.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na Sklep.vitapol.net